Margiela. De Hermès Jaren.

vrijdag, maart 31, 2017 tot zondag, augustus 27, 2017

Van 31 maart tot en met 27 augustus 2017 brengt het MoMu Antwerpen (ModeMuseum) hommage aan de Hermès-collecties van Belgisch modeontwerper Martin Margiela. Deze expo legt ook verbanden met Margiela's eigen label Maison Martin Margiela.

Samenwerking tussen Hermès en Martin Margiela

In oktober 1997 stelt het Parijse luxehuis Hermès de Belgische modeontwerper Martin Margiela aan als artistiek directeur van de prêt-à-porter collecties voor vrouwen. Op dat moment is Margiela met zijn eigen modehuis Maison Martin Margiela al bijna tien jaar lang een van de meest invloedrijke avant-garde ontwerpers. Hij heeft een voorliefde voor deconstructie, recyclage en recuperatie van materialen en dat is op dat ogenblik ongezien in de modewereld.

De keuze van Hermès voor Margiela is een gedurfde keuze: niet in lijn met de evoluties binnen het toenmalige modelandschap, die sterontwerpers aanstelde om nieuw leven te blazen in de traditionele Franse modehuizen. De modepers speculeert gretig of Margiela zijn deconstructie ook zal toepassen voor Hermès.

Over Margiela’s Hermès-collecties

Van 1997 tot 2003 creëert Margiela voor Hermès hedendaagse luxe in twaalf opeenvolgende collecties. Het beeld dat hij neerzet voor Hermès verrast de pers. Zijn sobere en monochrome kleurenpalet wijkt af van de typische kleurrijke Hermès-prints en hij slaagt erin zijn ontwerpen en pasvorm tot in de perfectie uit te voeren. Enerzijds introduceert hij tal van innovaties, anderzijds blijft het comfort van de drager gegarandeerd.

Over de ontwerper

Martin Margiela studeert in 1980 af aan de Antwerpse Koninklijke Academie voor Schone Kunsten; een jaar eerder dan de Antwerpse Zes, waarmee hij vaak in verband wordt gebracht. In 1984 vertrekt hij naar Parijs om daar als assistent-ontwerper voor Jean-Paul Gaultier te werken. Dat doet hij tot 1987. Het jaar daarop is Maison Martin Margiela een feit en toont hij zijn eerste collectie.

Tot op vandaag leeft de invloed van zijn werk voor Hermès door in het werk van hedendaagse ontwerpers. Tijdens de Parijse modeweek van herfst-winter 2016-2017 werd Martin Margiela - hoewel ondertussen al meer dan acht jaar niet meer actief in de modewereld - door de internationale pers omschreven als de echte hoofdrolspeler van de Franse modeweek. Hoog tijd dus om het echte werk te tonen in MoMu.