NU IN HET MOMU

De nieuwe tentoonstelling van het Mode Museum verenigt schilderkunst en mode met als thema huislijk geluk. Schilder Rik Wouters was in onze gebieden de enige die de combinatie maakte van post-impressionistische schildertechnieken met eenvoudige huiselijke taferelen en haalde zijn inspiratie vooral bij zijn eigen huwelijk. Zijn expressieve penseelstreken en de onafgewerkte stijl van de doeken geven een dynamiek aan zijn werk die samen met de nadruk op lichtinval en kleur resulteert in een betoverende en optimistische toon.

De hedendaagse beweging waarbij mensen weer op zoek gaan naar de huiselijke intimiteit en naar de natuur en de hernieuwde aandacht voor ambachtelijke technieken worden in deze expo gekoppeld aan het utopische gedachtegoed van Henry David Thoreau’s boek Walden. Deze gedachte van intimiteit en geborgenheid komt zowel bij de conceptuele kunstenaars als bij toegepaste ontwerpers terug.

Verschillende Belgische modeontwerpers — o.a. Dirk Van Saene, Bruno Pieters, Christian Wijnants, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Veronique Branquinho, Martin Margiela, Marina Yee, Jan-Jan Van Essche — geven op hun eigen manier vorm aan deze gedachte: sommigen door bepaalde keuzes van stoffen en technieken, anderen door hun eigengereide positie in hun vak, waarbij geen toegiften worden gedaan aan het gejaagde ritme van de modewereld.

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het MoMu – ModeMuseum Provincie Antwerpen en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen naar aanleiding van het 100-jarig overlijden van de schilder Rik Wouters in 2016. De expo brengt werk van Rik Wouters uit de KMSKA-collectie samen met werk van hedendaagse kunstenaars en modeontwerpers.